个项目 projects for

篇文章 articles for

名合伙人 principals for

Oriental Villa

湖境云庐
浙江省杭州市 Hangzhou, Zhejiang
图库Gallery

本项目业态为叠拼住宅。在设计上是将传统与现代风格融会贯通的一次尝试。现代的轻盈,传统的厚重,在这个项目里得到统一又充分的表达。

规划布局整体强调中心轴线,邻里中心携无边泳池及中心绿地共一线,将运河景观引入园区内,与地块周边景观融为一体。强调向心力、仪式感,打造尊贵的园区共享空间。沿河一线布置相对自由,错落的布置充分利用景观资源,使得后排住宅也拥有开阔的视野和运河景观。

建筑单体采用简洁的形体关系,并保证与内部空间功能吻合。立面以横向线条通长阳台为主,使整个建筑群纯净典雅的特性得以凸显,利用板材、挑檐、金属构件形成空间限定,使每一户的两层置于同一个相对私密的空间内,极具“墅”的尊贵感。精炼中国传统元素及大屋檐,考究立面比例与细部做法,让建筑更轻更薄,更具现代感,以达到高规格的品质,实现现代与传统的和谐共生。建筑外墙材料采用浅色石材结合深色铝型材辅以较为细腻的仿木材料,彰显立面的轻盈与品质感。
售楼处(配套公建)运用中国传统建筑的比例关系,采用大屋顶与金属、玻璃的有机结合,使之产生明与暗,虚与实,传统与现代的激烈碰撞,极具冲击力。

建筑单体采用简洁的形体关系,并保证与内部空间功能吻合。立面以横向线条通长阳台为主,使整个建筑群纯净典雅的特性得以凸显,利用板材、挑檐、金属构件形成空间限定,使每一户的两层置于同一个相对私密的空间内,极具“墅”的尊贵感。精炼中国传统元素及大屋檐,考究立面比例与细部做法,让建筑更轻更薄,更具现代感,以达到高规格的品质,实现现代与传统的和谐共生。

建筑外墙材料采用石材结合铝型材辅以仿木材料,保证立面的稳重与品质感。


The project is a duplex house that attempts to combine tradition with modern style in design. Modern lightness and traditional heaviness are unified and fully expressed in this project.

The overall planning of the project emphasizes the central axis, with the neighborhood center, infinity pool and central green space on the central axis, introducing the canal landscape into the house garden to integrate with the surrounding landscape. This project emphasizes centripetal force and ceremonial sense to create a noble shared space of the house garden. The layout along the river is relatively free, and the scattered layout makes full use of the landscape resources, so that the rear houses also have the broad view and canal landscape.

The monomer building adopts a simple form relationship to ensure that it is consistent with the internal spatial functions. The facade is dominated by long balconies with horizontal lines, which highlights the pure and elegant characteristics of the whole architectural complex, and uses panels, cornices and metal components to form a space limit, so that the two floors of each house are placed in the same relatively private space with the noble sense of “villa”. It refines traditional Chinese elements and big eaves, and studies the proportion of the facade and details to make the building much lighter, thinner, and more modern, so as to achieve high-standard quality and achieve a harmonious coexistence of modernity and tradition. The external wall material of the building is light-colored stone and dark aluminum profile assisted by delicate wood-like materials, highlighting the lightness and quality sense of the facade.
Sales office (matched public building) organically combines large roof, metal and glass by reference to the proportional relationship of traditional Chinese building to create a fierce collision of light and dark, virtuality and reality, tradition and modernity, with highly visual impact.

The monomer building adopts a simple form relationship to ensure that it is consistent with the internal spatial functions. The facade is dominated by long balconies with horizontal lines, which highlights the pure and elegant characteristics of the whole building group, and uses panels, cornices and metal components to form a space limit, so that the two floors of each house are placed in the same relatively private space with the noble sense of “villa”. It refines traditional Chinese elements and big eaves, and studies the proportion of the facade and details to make the building much lighter, thinner, and more modern, so as to achieve high-standard quality and achieve a harmonious coexistence of modernity and tradition.

The external wall material of the building is stone and aluminum profile assisted by wood-like materials to ensure the steady and quality sense of the facade.


业主 Client

绿城中国 Greentown

所在地址 Location

浙江省杭州市 Hangzhou, Zhejiang

建筑规模 GFA

86,730㎡ 86,730㎡

项目类型 Type

居住 Residence

设计范围 Design scope

建筑 Architectual

设计周期 Design period

2018 - 2020