个项目 projects for

篇文章 articles for

名合伙人 principals for

Marquis Mansion

侯潮府
浙江省杭州市 Hangzhou, Zhejiang
图库Gallery

GOA围绕城市居住展开的实践和研究一直在继续,侯潮府项目作为其中最新的成果对这一实践做出了新的诠释。

侯潮府所在的钱江新城南翼是杭州最具示范性的高端住宅聚集区,该区域享有通达的交通和极为优越的沿江景观,在经济、金融、文化、生态等方面均以世界级城市标准规划建设,被称为杭州发展的引擎。基于如此之高的区位价值和开发期望,侯潮府项目在设计之初就以树立新的生活范式为愿景。

住宅的创新缘何而来?尽管当下市场中不乏各类风格化产品的涌现,但作为现实生活的承载,住宅的内在价值无疑来自其对日常生活的回应和塑造。从这一角度来说,社区系统的重要性远大于视觉呈现的得失。

侯潮府项目由十幢17~18层精装修高层住宅组成,简练的建筑语言和立体化的社区规划为城市居住树立了新的导向,全龄化社区是设计的核心概念。中国传统文化素来追求“天伦之乐”,即世代之间的和谐互动,这与全龄化设计的内涵相吻合。不同世代具有不同的身心需求,需要专门化的设计:
老人——强化家庭环境的参与感,与儿童活动场地结合,无障碍设计。
幼儿——不让低龄化的审美先入为主,
中青年——无微不至的关注,形式平和简洁稳定,减少夸饰

此外,社区应尽可能提供促进代际融合的场所。侯潮府近1500平方米的中央大草坪,与建筑一层架空形成连续的社区花园,与中心绿地相连,同时也成为公共会客厅、公共厨艺平台、书茶交流空间、儿童玩具交换空间的所在。流动的底层空间也弱化了功能区的边界,加之四点半学校、全龄社区跑道、恒温泳池、健康会所的合理布局,为全体居住者营造出丰富的体验和互动机会。
现代城市住宅的品质评价体系趋向于综合,其中居住者的心理状态是一个重要维度,对于身处钱江新城高密度、高容积率地带的住宅项目来说,这一点亟待关注却易被忽视。

为了创造平和、安定的基调,侯潮府摒除多余的设计语言,以此消减矫饰带来的审美负担,引导居住者将注意力拉回到自然的生活体验。建筑立面使用石材、金属和玻璃三种材质,通过严谨的选材和构造设计实现近人尺度的细腻呈现,在极简的基调中塑造动人的完整性。其次,在居住单元内部,景观视野是对住户情绪影响最直接的因素。建筑师将大开间阳台作为重点,通过双阳台、转角阳台的灵活变化,侯潮府的每个套型都享有三开间面宽的城市视野,近30㎡的阳台空间同样也对生活在高密度城市中的起居深有助益。

此外,有序的归家路径能够为居住者带来积极的心理提示,侯潮府贯穿南北的景观轴线、架空花园、单元门厅、地下车库及地下入户门厅营造了连续而温馨的入户体验。

如我们所看到的,侯潮府形式的简洁生成于复杂且完备的服务设施系统之中,这意味着设计至少需要接受来自两个维度的考验——在更大的空间中创造统一和在更长的时间中延续其真实性。在侯潮府的设计营造中,建筑师化身使用者,使各项生活设备精确落位,住宅的简洁才成为“真实的”——在真实的生活中,无论是住宅的使用者还是观察者,都会稍作停留并发现内在的平和,从中感受到生活原本的和谐和动人。

基于设计师对生活全面的理解和设计把控,RGF空气处理系统、阳台洗衣设备、空调机、水处理设施等等周详的服务保障才得以与平和的形式并存,完成对现代主义的礼赞。


The practice and research of GOA around urban residence are continuing, and Marquis Mansion, as the latest product, gives new meaning to its practice.

The south wing of Qianjiang New Town, where Marquis Mansion is located, is the most exemplary high-end residential area in Hangzhou. With a powerful transport network and superb riverside sceneries, it is planned and built as a world-class town economically, financially, cultural and ecologically and known as the engine behind the development of Hangzhou. Based on such high geographical value and development expectations, Marquis Mansion is intended to usher in a new lifestyle paradigm upon its design.   

Where does the innovation of residential buildings come from? Although many different kinds of products with unique styles have emerged, it’s without doubt that the internal value of a residential building, as the vehicle for the real life, comes from its response to and shaping of our everyday life. From this perspective, an effective community system is even more important than a visual representation. 

Marquis Mansion consists of ten high-rise residential buildings of 17 to 18 storeys. Its concise and neat architectural language and efficient community planning set a new paradigm for urban life. Its design concept centers on a community covering all age groups. The fact that the traditional Chinese culture highlights the domestic bliss of an extended family, or the harmonious interactions among different generations living under the same roof, is in tune with the design spanning all age brackets. Different generations have different physical and psychological needs, thus requiring different designs:   

For the elderly–The design should highlight participation in the family environment, connection with activity spaces for children, and no obvious barriers.

For younger children–The design should be free from the constraints of the stereotyped aesthetic preference for over-childish design options.

For youngsters and mid-aged people – The design should feature meticulous attention and a peaceful, neat and consistent style, and minimize fancy ornaments   

In addition, the community should provide as many spaces as possible to facilitate interactions among generations. Marquis Mansion’s central lawn of nearly 1,500 square meters and overhead structure on the 1st floor are combined to form a continuous community garden connected to the central green space, thus becoming the center for people to meet friends, showcase cooking skills and enjoy tea and reading, and for children to share toys. The flowing bottom space blurs the boundaries of different functional areas, too. A reasonable layout of a 4:30 school, running/jogging tracks for all age groups, a constant temperature swimming pool, and a health club enables all residents to have diverse experiences and interesting interactions.

There are now a comprehensive set of criteria for evaluating the quality of modern urban dwellings, and the psychological state of the occupants is an important factor. For any residential development in the densely-populated Qianjiang New Town with a staggering plot ratio, this is in urgent need of attention yet too often overlooked. 

  To set a calm and soothing tone, the designers of Marquis Mansion shift the attention of its residents to a natural lifestyle by rooting out redundancies to minimize the tensions of flamboyant decorations on people’s aesthetic experience. The façade is made of stone, metal and glass. Through a rigorous selection of materials and a careful design of the structure to enable interaction with people, it maintains an appealingly integral look despite a minimalistic expression. Furthermore, inside a dwelling, a good view has the most direct impact on the dwellers. To that end, the architects focus on spacious balconies as the core, and invite flexible changes by creating double balconies and a corner balcony. In this way, each unit boasts an extensive view with three wide rooms enjoying sufficient sunlight and a massive balcony space of nearly 30m2, which is exactly what urban dwellers in a densely-populated city want for their daily life.

What’s more, an orderly layout of the path leading back home can also have a positive influence on the occupants. The landscape axis extending from the south to the north, the overhead garden, doorways, underground parking lots, and underground entrance hallways helps to create a continuous and thoughtful route back home.

Just as we see, the simplicity of Marquis Mansion is embedded in a sophisticated and integrated system of service amenities, which means at least two challenges for designers - how to ensure consistency in a large space and retain a real-life touch over a long period of time. In designing and building Marquis Mansion, the architects put themselves in the shoes of the users to ensure accurate location of everyday amenities and facilities. In this way, simplicity becomes “real”. Both users and observers of Marquis Mansion can feel its inherent tranquility and spot the harmonious and touching moments of life after even a brief stay to experience real life inside it. 

  Thanks to the architects’ comprehensive understanding of life and precise control of design details, thoughtful service amenities, such as RGF air processing systems, balcony laundry equipment, air conditioners and water treatment facilities, are able to co-exist in a peaceful and harmonious manner, hence constituting a psalm of modernism.


业主 Client

杭州融创大家房地产开发有限公司 Hangzhou Sunac Dajia Real Estate Development Co., Ltd.

所在地址 Location

浙江省杭州市 Hangzhou, Zhejiang

建筑规模 GFA

127,000㎡ 127,000㎡

项目类型 Type

居住 Residential

设计范围 Design scope

建筑 Architects

设计周期 Design period

2015 - 2018