个项目 projects for

篇文章 articles for

名合伙人 principals for

Qu Shui Feng He Exhibition Center

曲水风和展示中心
重庆市 , Chongqing
图库Gallery

曲水风和项目位于龙凤溪蜿蜒河道的悬崖边上,拥有瀑布、河道、悬崖、原生植被等丰富的自然资源,如何将自然和建筑建立联系,整合各种自然和人文景观,打造一个有特色的城市地标,,成为项目的设计重点。

展示中心位于景观主轴的东端,是通往东面沿河景观绿带的重要通道,设计师意图强化从人工到自然的体验。建筑材料上,设计师运用拉丝不锈钢、大面积玻璃和水面倒影的方式, 让建筑融入自然环境当中,模糊了室内和室外的界限。建筑及景观的色彩选择,以黑白灰的色调为主,让建筑显得更加的纯净有力。

建筑由若干个错落的盒子组合而成,试图延续地景的力量,并根据不同的功能,赋予它们不同的的表皮:玻璃、石材、不锈钢、金属网、水面,从而强化不同体块之间的对比。二层的建筑主体玻璃幕墙外侧悬挂了一层金属网,在夜间形成受光面,犹如一个发光的盒子。建筑二层南侧露台悬挑在水面上方,且往外倾斜,彰显售楼处的力量感,与场地的悬崖呼应。同时此露台亦为观赏南面瀑布的最佳观景处。水池下方设置水幕瀑布,与场地南面的瀑布形成有趣的对话关系,瀑布四周皆为内藏射灯高反射的不锈钢,与水幕交相辉映,形成水晶宫一般的梦幻效果。在光影交错及潺潺流水声中,游人经过围绕瀑布设置的螺旋楼梯拾级而下,留下独特的情感体验。在售楼部西侧与南侧,分别设置两个水池,通过围墙与轻盈的廊架将其有机串联,通往入口、观景平台、样板间及地下水幕天井。多个场景随着人的游走自由切换,形成步移异景的灵动效果。


Located on the edge of the cliff by the winding Longfengxi river, the Qu Shui Feng He project boasts an abundance of natural resources such as waterfalls, rivers, cliffs, and native vegetation. Therefore, how to establish a connection between nature and architecture to integrate various natural and cultural landscapes to create a characteristic city landmark is the focus of the project’s architectural design.

The exhibition center, situated at the east end of the main landscape axis, serves as an important passage to the green belt along the river in the east. The architectural designer intends to enhance the experience from artificial design to natural creation. In terms of building materials, the architectural designer makes use of brushed stainless steel, large pieces of glass and water reflection to blend the construction into the natural environment and blur the boundaries between indoor and outdoor spaces. The colors selected for the architecture and the landscape are mainly based on black and white and gray tones, which makes the construction look much purer and more magnificent.

The construction is composed of several scattered boxes, in an attempt to retain the power of the local landscape. According to different functions, different sections are covered with different skins, including glass, stone, stainless steel, metal mesh and water, to strengthen the contrast among different parts. A layer of metal mesh hangs on the outside of the main glass curtain wall of the two-story building, forming a light-receiving surface at night, just like a glowing box. The terrace on the south side of the second floor of the building is cantilevered above the water surface and inclined outwards, highlighting a sense of imposingness of the sales office, which is consistent with the feeling communicated by the cliff of the site. What’s more, this terrace is also the best place to view the waterfall in the south. Below the pool, there’s a water-curtain waterfall, which interestingly echoes with the waterfall on the south side of the site. The waterfall, surrounded by highly reflective stainless steel with built-in spotlights, interacts with the water curtain to create a surreal effect, making people feel as if they were visiting a crystal palace. Accompanied by an alteration of light and shadow and the sound of gurgling water, visitors can have a walk down the spiral stairs set around the waterfall, which is a unique emotional experience. On the west and south sides of the sales office, two pools are set up and organically connected through enclosures and lightweight corridors, leading to the entrance, viewing platform, showroom and underground water curtain patio. As people walk, scenes are switched seamlessly from one to another, enabling exploration of different types of beauty.


业主 Client

重庆万达城投资有限公司 Chongqing Wanda city investment co. LTD

所在地址 Location

重庆市 , Chongqing

建筑规模 GFA

2,300㎡ 2,300㎡

项目类型 Type

公共设施 Public Facilities

设计范围 Design scope

建筑 Architectual

设计周期 Design period

2018 - 2020