个项目 projects for

篇文章 articles for

名合伙人 principals for

Qing Shan Park

云安小镇
浙江杭州 Hangzhou, Zhejiang
图库Gallery

项目位于风景秀丽的临安市青山湖畔,意在打造青山秀水中的科技小镇。小镇规划突出场地的生态特征,小体量的办公建筑轻轻散落于山林之间,与自然环境形成一种轻松的对话关系。

整体规划将坡地的天然高差整理成连续的台地,充分保留原始高差特征和景观元素,各台地形成内向围合的组团,与不断攀升的园区主干道相串联。各组团形成天然落差,视线通透,互不遮挡,可在不同高度共享湖山景观。组团内部,则围合出安静优美的景观庭院。

建筑单体设计突出生态和科技主题,通过抽象的建筑语言和洗练的材料打造出自身的识别性。各座独栋办公楼均设有私家庭院及地下自用空间,每层办公空间附带独立露台或休憩场所。通透的落地窗引景入室,浅色石材墙面仿佛画布留白,衬托着山花绿树。顶层全景办公空间结合屋顶花园,于此极目远眺,近处小镇、远端湖山尽收眼底。

园区配套服务空间,以透明玻璃盒子的形式随机布置于主路两侧,与园区景观和交通体系相串联。它们,作为公共生活与交流展示的容器,描绘出科技小镇最具活力的图景,这图景关乎现实,更预示着未来。


Located beside picturesque Qingshan Lake of Linan City, Qing Shan park is intended to build a science town surrounded by green mountains and clear water. Its planning highlights the ecological attribute of the site, with small-volume office buildings scattered in the forest to echo with the natural environment.

The overall planning transforms natural height difference of the slope into continuous platforms that form inwardly-enclosed clusters and link up with the continuously climbing arterial road in the park, while retaining original height difference features and landscape elements. Various clusters altogether form a natural head with unobstructed view, commanding beautiful views of mountains and lake at different heights. Inside these clusters, silent and graceful landscape courtyards are formed through enclosure.

Characterized by ecology and science, the monomer building is designed with abstract architectural language and sophisticated materials to establish its own identity. Each office building has its own private courtyard and underground self-use space, and the office space of each layer is attached with an independent balcony or open space. The transparent French window unfolds a canvas of landscape just before your eyes, and the light-color stone walls are just like white spaces left on a canvas, setting off the red flowers aLocated beside picturesque Qingshan Lake of Lin’an City, Qing Shan park is intended to build a science town surrounded by green mountains and clear water. Its planning highlights the ecological attribute of the site, with small-volume office buildings scattered in the forest to echo with the natural environment.


The overall planning transforms natural height difference of the slope into continuous platforms that form inwardly-enclosed clusters and link up with the continuously climbing arterial road in the park, while retaining original height difference features and landscape elements. Various clusters altogether form a natural head with unobstructed view, commanding beautiful views of mountains and lake at different heights. Inside these clusters, silent and graceful landscape courtyards are formed through enclosure.

Characterized by ecology and science, the monomer building is designed with abstract architectural language and sophisticated materials to establish its own identity. Each office building has its own private courtyard and underground self-use space, and the office space of each layer is attached with an independent balcony or open space. The transparent French window unfolds a canvas of landscape just before your eyes, and the light-color stone walls are just like white spaces left on a canvas, setting off the red flowers and green trees on the mountains. The top-layer panoramic office space is perfectly combined with the roof garden,where you can command a panoramic view of both the town nearby and the lake and mountain in the distance.

The supporting service spaces flanking the arterial road randomly like transparent glass boxes are perfectly connected with the landscape and transportation system of the park. As containers for public life, exchange and exhibition, they jointly present the most dynamic picture of a science town. This picture not only relates to reality, but also heralds the future.


业主 Client

杭州青山湖森林硅谷开发有限公司 Hangzhou Qingshanhu Forest Valley Development Co., Ltd.

所在地址 Location

浙江杭州 Hangzhou, Zhejiang

建筑规模 GFA

197,200 m² 197,200 m²

项目类型 Type

办公,特色小镇 Office,Characteristic town

设计范围 Design scope

建筑 Architecture

设计周期 Design period

2011 - 2019