个项目 projects for

篇文章 articles for

名合伙人 principals for

JNBY Warehousing Logistics Park

江南布衣物流仓储园区
浙江省杭州市 ,
图库Gallery

本项目位于杭州市萧山经济技术开发区,是集生产、拣选作业、物流为一体的生产物流基地。项目基地与南侧的江南布衣老生产基地一路之隔,北侧即为杭甬高速,西侧为城市高架路,如何在这样的干道交汇处塑造一座布局合理、形象富有魅力的厂房园区是本项目所研究的课题。

为了提高生产物流的效率,生产物流基地的主入口布置于地块东南角,与马路对面的老生产基地物流主入口对应。生产物流厂房建筑分为对称的东西两部分,货车装卸货区位于北侧,保证高效的物流流线和南侧沿路整洁的园区形象。

为了获得完整高效的物流储藏空间,交通核被外挂于大空间之外,利用金属波纹板可成弧的特性,自然包裹出一件合体的外衣,实现表皮与功能的统一:立面重叠的弧面对应波纹板的褶皱,隐喻着服装的柔软质感;建筑体量的雕塑感则呼应着时装的版型;波纹钢板表面肌理在弧面中产生细腻的光影过渡。底层连续的玻璃幕墙以及建筑上不规律的方窗在保持雕塑感的同时,解决底层作业区采光以及上层消防救援的需求。主要的开窗面向中庭,解决了建筑内部的采光通风。北面沿高速公路设计成完整的弧面,最大限度地展现了建筑的标志性。建筑秉承了江南布衣产品柔软、有型、纯净、朴素的特质,展示出一种简洁、纯净而又富有内涵的企业形象。


Located in Xiaoshan Economic & Technological Development Zone of Hangzhou, the project is a production & logistics base integrating production, picking and logistics functions. The project site is separated by a road with the former production base of JNBY in the south, and is adjacent to Hangzhou-Ningbo Expressway in the north and city viaduct in the west. The task of this project is to design a storage park of reasonable layout and charming image at such an artery road intersection.

To improve production & logistics efficiency, the main entrance of production & logistics base is set in the southeast corner of the site, facing the main logistics entrance of the former production base. The production & logistics workshop buildings are divided into east unit and west unit, and the truck handling area is located in the north to guarantee efficient logistics flows, neat and tidy park image along the road in the south.

To obtain a complete and efficient logistics & storage space, the traffic center is arranged beyond the large space, and the arcuation feature of metal corrugated plates are used to naturally create a fit cover for the unification of surface and functions. The façade’s overlapped cambered surface and cover wrinkles imply a sense of flexible texture, and the sense of sculpture of architectural massing echoes with the fashion pattern. The surface texture of the metal sheets produces fine light and shadow transition on the cambered surface, and continuous glass curtain walls at the bottom and irregularly-distributed square windows not only solve the problem of bottom lighting in the operating area but also meet the demand of upper-layer fire rescue. The main window openings are designed to face the atrium for internal lighting and ventilation. The north interface is designed into an entire cambered surface along the expressway to maximally show the landmark status of the architecture. On the whole the architecture has inherited the flexible, stylish, pure and simplistic properties of JNBY’s products, and presented a concise and pure enterprise image with rich connotations.   


业主 Client

江南布衣集团 JNBY Group

所在地址 Location

浙江省杭州市 ,

建筑规模 GFA

91,000㎡ 91,000㎡

项目类型 Type

公共 Public Facilities

设计范围 Design scope

建筑 Architecture

设计周期 Design period

2016 - 2019