个项目 projects for

篇文章 articles for

名合伙人 principals for

Fengqi Yuming Arts Center Wenzhou

温州凤起玉鸣生活美学馆
浙江省杭州市 Wenzhou, Zhejiang
图库Gallery

“鳳起玉鳴”生活美学馆位于浙江温州城市中心区,当下,主要承担着“鳳起玉鳴”项目对外展示和销售的功能。虽是一个销售中心,但在设计上更多的体现艺术感、纯粹性。

“生活美学馆”是绿城追求理想生活这一美好愿景的载体。“玉”是鳳起玉鳴项目的灵魂。方案立意从《诗经》中提取“如切如磋,如琢如磨”的诗句,将“切磋琢磨,终成玉美”作为建筑形象的出发点。“山韫玉而生辉”,希望她不仅能成为项目本身的璞玉,也能为整个社区添彩,成为街角处一道靓丽的风景,让经过此处的每个人都能产生如遇璞玉般的诗意。
项目位于开源路与横渡南路交叉口,东侧和南侧为新建住宅小区,北侧和西侧均为现状小区。受限于城市规划的拆迁进程,场地先天呈不规则形。

总图设计中,选择将建筑直面周边环境,建筑体量紧贴建筑红线布置于街角路口处。建筑形式顺应不规则的红线,在不规则平面形态的基础上对体量进行立体的切割,呈现出宝石般的体量。

对于材料选择,用5片双夹胶中空玻璃来呈现街角处宝石体量的虚体,用4mm厚的定制纹样冲孔板对包括屋面在内的其他体量进行包裹呈现实体,从而更加贴合玉琢成器的建筑意向。

囿于场地的限制,不同于传统的销售中心,生活美学馆的大门并未直接面向人流。矗立西侧街角的,是三层通高的宝石体量。纯粹的异形玻璃形体上没有设置门窗洞口,在形体上先声夺人。

主入口位于场地东南侧,通过贴临红线的道路将人流引入建筑,形成了长流线的空间体验。长流线也给景观专业提供了更多的设计可能性,设置一方水院静立场地腹地,为建筑东侧20m面宽的接待厅创造了安谧的内景。

展示厅与接待厅作为生活美学馆的核心功能空间,一刚一柔、一动一静,两者距离上且近又远、气质上且离又同。前者供远看、后者供近观,使空间体验先扬后抑、抑而又扬!两个“扬”却又是不同的感受,创造出诗性的建筑空间。
场地限制——首要挑战。生活美学馆的设计从限制中找到了突破,创造出了独特的建筑形象和更加生动有趣的建筑空间体验。

生活美学馆如玉石般的玻璃盒子,高12m到15m、纵深11m、面宽25m,在形体上切削出异形无柱空间。设计过程中比选了多种结构及玻璃幕墙的实现方式,最终选择了将钢框架与幕墙支撑体系合二为一的密柱钢框架结构。通过结构软件3D3S的计算,也验证了此结构形式在不同荷载工况下的安全性。

在施工搭建过程中,巨型钢构的拼接、大幅玻璃面的安装等现实问题成为建筑实现的巨大挑战 。但好事多磨,也正如美学馆“如切如磋,如琢如磨”的设计理念,整体建造过程无不诠释着“雕琢成玉”的精神。

“适宜”是项目建筑师对可持续性的理解。这包括,适宜的设计、适宜的材料和适宜的建造。

设计之初,建筑师在克服场地限制、创造独特形体的同时,就统筹考虑了项目造价、项目周期、项目完成度等多方面的因素,将可持续的理念考虑在项目进行中的每个方面。在玻璃、铝板、钢结构的选材上,充分咨询并掌握各方面的技术参数,选用适宜的参数来保证建筑的完成度。

设计选用了low-e玻璃和双层表皮系统(包括屋面)。Low-e玻璃对建筑的热工能耗又很大的帮助;双层表皮为建筑外墙和屋面提供了隔热屏障、减少了建筑的能耗。

在设计过程中充分挖掘材料的特质, 探索材料与质感的完美交汇点,以玻璃、型材、穿孔铝板等的材质对比突显细节的品质感,材美工巧,富丽绚目。


Located in the downtown of Wenzhou, Zhejiang Province, the Arts Center is currently used for the presentation and sales of the “Fengqi Yuming” project. Though a sales center, the Arts Center is artistic and pure in design.

The “Arts Center” is a carrier of Greentown’s grand vision of pursuing ideal life. “Yu” (jade) is the soul of the “Fengqi Yuming” project. The core of the scheme comes from a verse in The Book of Songs - “As knife and file make smooth the bone, so jade is wrought by chisel and stone”, regarding “fine jade is wrought after cut and polish” as the starting point of building image. “The mountain is glorious with jade”. The Arts Center is expected to become the uncut jade of the project and also a beautiful view at the corner, adding luster to the entire community and allowing passers-by to feel a poetic touch like uncut jade.

The project is located at the intersection of Kaiyuan Road and South Hengdu Road, with newly-built residential quarters on the east and south, and existing residential quarters on the north and west. Limited by the demolition process of urban planning, the site is inherently irregular in shape.

In general drawing design, the building accommodates its surroundings and is arranged close to the boundary line at the intersection of the street corner. The architectural form adapts to the irregular boundary line, and the building is cut in three-dimensions on the irregular plane, presenting a gem-like structure.

For material selection, five pieces of double-laminated hollow glass are used to present the virtual part of the gem-like structure at the street corner, and other structures including roofs are wrapped in 4mm-thick customized patterned punched-plates to present the material part, more in line with the architectural idea of ‘polished jade’.

Constrained by the site, unlike the traditional sales center, the entrance of the Arts Center does not directly face the stream of people. Standing at the street corner on the west is the three-story gem-like structure. The Arts Center is pioneering in form since there are no windows, doors or openings in the pure special-shaped glass.

The main entrance is located to the southeast of the site, and people are introduced into the building through the road adjacent to the boundary line, thus forming a long streamline space experience. The long streamline also brings more design possibilities to the landscape. The water courtyard in the center of the site creates a tranquil interior setting for the 20m-wide reception hall east of the building.

As the core functional spaces of the Arts Center, the exhibition hall and the reception hall are close yet far apart in distance, different yet same in style, creating a contrast between hardness and softness, motion and stillness. The former can be seen from a distance, while the latter from a close distance, making two different space experiences and creating a poetic architectural space.
Site limitation is the top challenge. The design of the Arts Center has seen a breakthrough from the limitation, creating a unique architectural image and a more vivid and interesting architectural space experience.

The Arts Center is a jade-like glass box, with a height of 12m to 15m, a depth of 11m and a width of 25m, presenting a special-shaped space without columns. In the design process, various structures and glass curtain walls were compared, and finally, the dense-column steel frame structure combining steel frame and curtain wall support system was selected. The safety of this structure under different load conditions has been verified through the calculation of structural software 3D3S.

In the course of construction, such practical problems as splicing of giant steel structures and installation of large glass surfaces were great challenges for construction implementation. However, a good gain takes long pain. Just like the design concept that “as knife and file make smooth the bone, so jade is wrought by chisel and stone”, the spirit of “polished jade” is embodied throughout the construction process.

“Suitability” is the architect’s understanding of sustainability, including suitable design, suitable materials and suitable construction.

In the early days of design, while overcoming the site limitation and creating a unique shape, the architect considered various factors such as cost, cycle and completion, and the concept of sustainability in every aspect of the project. In the selection of glass, aluminum plates and steel structures, the architect fully consulted and mastered all technical parameters, and selected appropriate parameters to ensure the completion of the building.

Low-e glass and double skin system (including the roof) were used in the design. Low-e glass helps a lot in building thermal energy consumption. The double skin provides a thermal insulation barrier for the exterior wall and roof and reduces energy consumption of the building.

In the design process, the architect fully explored the characteristics of materials and the perfect integration of materials and textures, and highlighted the quality of details by contrasting such materials as glass, profiles and perforated aluminum plates, thus constructing an artful and gorgeous building.


业主 Client

绿城中国 Grenntown

所在地址 Location

浙江省杭州市 Wenzhou, Zhejiang

建筑规模 GFA

项目类型 Type

设计范围 Design scope

建筑 Architectural

设计周期 Design period

2018 - 2019