个项目 projects for

篇文章 articles for

名合伙人 principals for

CZBANK Headquarter in Hangzhou

浙商银行总部大楼
浙江省杭州市 Hangzhou, Zhejiang
图库Gallery

今年3月,由goa大象设计创作的浙商银行钱江世纪城总部大楼规划方案通过杭州规划信息网上公示正式亮相。该项目因其对钱塘江金融港湾核心区建设意义重大而备受瞩目。自去年7月起,浙商银行钱江世纪城总部面向全球征集设计方案,经过严格遴选,来自中国、澳大利亚、美国的五家设计机构入围。最终,goa大象设计凭借超前性与地方文化兼备、契合浙商银行全球总部文化气质的设计方案胜出。

浙商银行是全球百强银行,也是唯一一家总部设在浙江的全国性股份制商业银行,其总部项目选址于浙江省新金融中心杭州市钱江世纪城——该区域拥江而立,以金融、科技、商务、会展、体育为发展主导,是钱塘江沿线独一无二的重要板块。goa打造的方案强调了沿钱塘江展开的开放界面,在全方位展示企业文化与价值观的同时,也将成为未来钱塘江南岸天际线的重要组成部分。

浙商银行总部大楼项目总投资约56亿元,总用地面积约4万平方米,总建筑面积约31万平方米,其中地上总建筑面积约20万平方米。项目由2幢塔楼及其裙房组成,其中北塔楼高249.99米(杭州已建成最高建筑为258米),共54层,功能为办公;南塔楼高61米,共14层,功能为酒店,裙房为办公配套功能。

 为题的金融地标

项目采用契合金融企业身份特征的传统计量工具作为设计母题,展现出总部大楼主体形象的张力与雕塑感。塔楼造型层层退台,向上生长,形成典雅、方正而不失动感的标志性形象。

同时,的整体设计概念也在总图构图、裙房形体、主要空间轮廓、景观肌理、建筑细部等不同维度得到了一致性表达。

双芯式总部格局构想

作为一个金融企业总部项目,确保8000余人日常工作与生活的便捷与顺畅为项目所面对的最大挑战。项目由249.99米的主体办公模块、24米至60米的办公服务模块以及地下三层的基础保障模块所组成。

设计通过垂直向的高效工作芯与水平向的健康生活芯将办公模块与服务模块进行整合,二者通过入口庭院空间进行连接。其中高效工作芯承担了13.6万平方米塔楼办公的主要运输及机电设施等功能,而健康生活芯连接了服务与塔楼的会议、培训、餐饮、健身、医疗服务、住宿等办公配套功能,整合为一个对着江景和绿地展开的绿色生活平台。

全景观体系打造公园式办公

项目与钱江世纪城公园零距离,用地南北均为具有一定规模的城市绿地。本方案将最大限度拓展员工日常的活动范围作为设计目标——办公人员能够在用餐、午休等时段可以便捷抵达地面,在工作间隙去往公园、去往江边,怀抱自然,从而突破了常规的超高层办公模式,实现公园式办公的理念。设计充分利用现有自然资源,将具有传统江南园林意味、主题各异的绿核植入场地中不同标高的室外空间,形成层次立体而具有纵深感的垂直景观体系、消解人工与自然的边界,让使用者在不同工作路径中都能如同置身于公园的绿色空间之中。

绿色设计新标杆

在该项目中,goa大象设计针对建筑材料、建造过程及维护体系的低能耗目标进行了深入研究和系统设计,不仅各项节能表现显著提升,而且主体外墙材料将实现100%可回收、循环利用仅耗能5%。同时,建筑主体幕墙系统均将采用预制式施工,以大幅提高效率,减少现场污染。该项目计划于201911月全面开工,整体拟于2024年下半年投入使用。届时,钱塘江畔金融聚集区将再添一座崭新的绿色金融地标。


This March, the design proposal developed by GOA for the CZBANK Headquarter in Hangzhou in Qianjiang Century City was revealed to the public at the Hangzhou planning information website. The project has been under the limelight for its significant role in the development of the core zone of the Qiantang River Financial Harbor. Last July, the headquarters of CZBank in Qianjiang Century City started to invite design proposals from all over the world. Through strict screening, five architecture firms from China, Australia and the USA were shortlisted. In the end, GOA stood out because its design proposal features a combination of futuristic features and local culture elements that suits the culture and temperament of the global headquarters of China Zheshang Bank. 

CZBANK is one of the top 100 banks in the world and the only national joint-stock commercial bank headquartered in Zhejiang. Its site is located in Qianjiang Century City in Hangzhou, a vital cluster along Qiantang River with unique highlights known as the new financial center of Zhejiang Province and seated by Qiantang River and committed to developing finance, technology, commerce, trade fairs and sports. GOA’s design reinforces the extensiveness and openness of the cluster lining Qiantang River, demonstrating the corporate culture and values while forming an important part of the spectacular skyline of the southern riverbank in the future. 

With a total investment of approximately RMB 5.6 billion, the project covers a total land area of about 40,000 square meters and a total construction area of around 310,000 square meters, of which the aboveground floor area adds up to 200,000 square meters. It consists of two towers and their skirt buildings. In particular, the 54-floor northern tower intended for office purpose is 249.99 meters in height, versus the completed highest tower in Hangzhou that is 258 meters high. The 14-floor, 61-meter-high southern tower is designed as a hotel, and its skirt building is intended to support office functions. 

A Financial Landmark with the Motif of Dou, an Ancient Measuring Tool 

The project features the motif of Dou, a traditional measuring tool in line with the identity of the financial institution, to highlight the powerful yet artistic image of the headquarters. The towers are characterized by retreating platforms at different levels of varied heights, presenting a graceful, stately yet dynamic iconic image. 

Besides, the overall design concept of Dou is consistently expressed in different dimensions such as general composition, skirt building shape, main space profile, landscape texture, and architectural details.

Concept of the “Double-core” Headquarters 

To build the headquarters for a financial institution that can ensure convenient work facilities and living amenities and smooth work procedures for more than 8,000 people on a daily basis. The project is composed of a main office module of 249.99 meters high, an office service module of 24 to 60 meters, and a basic supporting module of three underground floors.

The design combines the office module with the service one by connecting a vertical work core of high efficiency and a horizontal living core promoting a healthy lifestyle through the entrance courtyard space. In particular, the efficient work core incorporates functions such as transportation and electromechanical facilities for office work inside the 136,000-square-meter tower, while the healthy living core integrates supporting services, such as meetings, training, catering, fitness, medical services and accommodation to form an eco-friendly living platform facing the river and green spaces. 

Beautiful Sceneries Create a Unique Office Experience in a Park-like Environment

The project is just a stone’s throw away from Qianjiang Century City Park, with urban green spaces of considerable sizes on its southern and northern sides. With the goal of maximizing spaces for daily activities, the design ensures that the employees can reach the ground floor during mealtime and lunch breaks with ease and can go to the park and the riversides to commune with nature during work breaks. In this sense, it sets the headquarters apart from conventional super-high office buildings and provides a park-like environment for office workers. Overall, the design makes full use of existing natural resources and incorporates green plants reminiscent of traditional Jiangnan gardens and featuring different themes into outdoor spaces of different elevations to form inviting landscapes and eliminate the boundaries between artificial and natural elements so that users can feel as if they were in a beautiful park wherever they work inside the building. 

Green Design, New Benchmark

For the project, GOA conducted in-depth research and completed a systematic design to lower energy consumption in construction materials, construction processes and maintenance systems. As a result, the design significantly increases energy conservation performance in all aspects, and the exterior walls of the main construction are made of materials that are 100% recyclable and consume only 5% of energy. Besides, the curtain walls of the main construction are prefabricated to maximize efficiency and minimize onsite pollution. The construction of the project is scheduled to start in November, 2019, and the headquarters are expected to be put into use in the second half of 2024. Then, one more magnificent “green finance” landmark will tower over the financial cluster along Qiantang River. 


业主 Client

浙商银行 China Zheshang Bank(CZBANK)

所在地址 Location

浙江省杭州市 Hangzhou, Zhejiang

建筑规模 GFA

306,000㎡ 306,000㎡

项目类型 Type

办公 Office

设计范围 Design scope

建筑 Architecture

设计周期 Design period

2018 -