个项目 projects for

篇文章 articles for

名合伙人 principals for

Yasha Headquatrers

亚厦集团总部
浙江省杭州市 Hangzhou, Zhejiang
图库Gallery

亚厦集团作为国内的知名装饰和建筑企业,将其全新总部选择在杭州市西湖区的之江国家旅游度假区内,并期望建筑气质与企业自身的形象设定发生呼应

基地的长宽比近2:1,东西向较长,通过对周边环境、企业管理模式以及业主期望的综合分析,设计方案既能满足封闭式总部的管理要求,又能形成丰富、自由的院落办公空间。

出于对功能分区的要求,总部大楼被划分成四栋12层的办公主楼,底部两层设置为商业和展厅,局部断开的设计既丰富了沿街的界面,又贯通了园区内的公共空间,实现了视线上通透、管理上可控的多层级复合空间。

针对地块比例过于狭长的问题,建筑师将东、南、北三侧的门厅向庭院内推进,使地块长边合理切分,同时增加了一条连通南北办公的景观连廊。于是,一个由南北展示厅相向而形成的庭院将整个园区空间分成了东西两区,空间也变得趣味十足。加之景观连廊和下沉庭院的设定,内部院落也被划分为一系列具有尺度差异的空间。

建筑细部的设计则彰显了亚厦作为建造企业对工艺和技术的追求,风格简约、比例优雅、材质细腻、节点精巧,使得建筑本身与业主的品牌形象融合为一。


As a renowned decoration and construction enterprise in domestic, Yasha Group chose to build its new headquarters in Zhijiang National Tourist Holiday Resort in Xihu District of Hangzhou, and expects its building character to resonate with its enterprise image.

The site has a length-width ratio of nearly 2:1 (east-west direction as the length). Based on a comprehensive analysis of surrounding environment, enterprise management model and client expectations, the architect wishes to not only meet the management requirements of enclosed headquarters but also create a rich and free courtyard office space.

To satisfy the demand for function-based partitioning, the headquarters building is divided into four 12-story main office buildings, with commerce and exhibition halls arranged in the two bottom layers. The partially partitioned design not only enhances street-front interfaces, but also connects the public spaces in the park, thus creating a multi-layer complex space with transparent sightline and controllable management.

To address the problem of the long and narrow shape of the site, the architect chose to shift the lobbies in the east, south and north towards the courtyard, so that the long side of the site is reasonably segmented and a landscape corridor connecting north-south office functions is added. In this way, a courtyard created by opposite north and south exhibition halls divides the entire park space into east area and west area, making the space far more intriguing. Combined with the landscape corridor and sunken courtyard, the internal courtyard is also partitioned into a series of spaces of variable dimensions.

The design of architectural details also reflects Yasha’s pursuit of after craftsmanship and technologies as a construction enterprise. With its concise style, elegant proportion, quality material and ingenious component, the architecture itself is perfectly integrated with the client’s brand image.


业主 Client

浙江亚厦产业投资发展有限公司 Zhejiang YASHA Industrial Investment Development Co., Ltd.

所在地址 Location

浙江省杭州市 Hangzhou, Zhejiang

建筑规模 GFA

180,000 ㎡ 180,000 ㎡

项目类型 Type

办公 Office

设计范围 Design scope

建筑

设计周期 Design period

2011 - 2017