个项目 projects for

篇文章 articles for

名合伙人 principals for

Xizi Hangguo Wisdom Industrial Park

西子杭锅智慧产业园
浙江省杭州市 Hangzhou, Zhejiang
图库Gallery

西子杭锅智慧产业园位于杭州市丁桥板块,是一个集科创办公、商务会议、休闲娱乐于一体的综合性智慧园区。项目分为杭锅主地块、老厂房改造和东地块三个部分。

杭锅主地块采用组团式布局,每个组团设置不同类型的庭院空间,组团之间空间相互渗透,界面有机联系。地块中间设置了一个钻石形的会议中心,结合南侧的圆形广场,将地块不同功能组团有机整合在一起,形成园区的活力中心。三个高层组团采用了不同的立面肌理来体现其不同的个性,从挺拔干练的竖向线条到充满张力的横向线条,以及灵动活泼的错动窗扇,营造出不同组团的立面特性,并与各自的功能相互契合。多层立面采用暖色的面砖做法,立面分割错动有序。会议中心采用暖色的穿孔板,配以具有可识别性的图案,以彰显其标志性。

杭锅老厂房位于地块南侧,有着几十年的历史,工业功能的搬离给了老厂房焕发活力的契机。在保证厂房原有主体结构基本不变的前提下,设计师对内部功能进行了重新梳理,将大型超市、商业配套和停车楼整合其中,通过公共空间的营造来打造别具一格的商业氛围。大屋盖将商业中庭纳于其中,南北贯通连接两个主要广场,并通过杭锅主地块的商业内街与东侧地块连接,形成地块商业流线的有序整合。老厂房立面设计上力求在原有工业厂房基础上增加让人容易亲近的立面元素,通过设置暖色穿孔铝板来保证立面的完整性,同时通过立面节奏的变化及雨棚的大尺度处理来打造商业的整体形象和入口形象,保证项目具有一定的沿街昭示性。

杭锅东地块作为整个杭锅智慧产业园的东侧形象入口,设计上采用开放空间的处理来营造一个入口广场,并配以一个带状弧形玻璃顶来引导人流。形象塔和玻璃顶的设计增强了入口广场和西侧商业内街的联系。为了增强入口的商业氛围,建筑造型相对比较灵动,并且和弧形雨棚自然过渡,形成连续的空间界面。


Xizi Hangguo Wisdom Industrial Park is located at Dingqiao of Hangzhou. It is an integrated wisdom park for high-tech startups, business offices, business meetings, and recreation and entertainment. The project is divided into three parts, namely, the main Hangguo section, the renovated old factory buildings, and the eastern section. 

The main Hangguo section features clusters. While there are different types of courtyard spaces inside each cluster, the clusters are integrally connected. At the center of the section, there is a diamond-shaped conference center, which together with the round square on the south helps to integrate different functional clusters and becomes the center of vigor and vim. The three high-rise clusters use different facade textures to express different personalities. There are neat vertical lines, extensive horizontal lines, and flexible and playful casements to indicate different cluster attributes that are in tune with their respective functions. The multi-layer facades are made of warm-colored lining bricks and are separated into different parts in an orderly way. Warm-colored punched boards and distinct patterns are used for the conference center to signal it as an iconic landmark.

The old Hangguo factory is situated in the south of the land lot. It has been around for decades. The relocation of the factory gives the site an opportunity for a facelift. While keeping the main structure of the factory building unchanged, the architects redesign its inner functions by integrating a hypermarket, business facilities and a parking lot. In addition to that, the architects create special public spaces to highlight a unique business atmosphere. The large roof covers the commercial atrium, and the two major squares respectively on the south and on the north are connected. The commercial street inside the main Hangguo section is linked to the eastern section, forming an integral whole for business activities. The facade design of the old factory building highlights the retention of original factory elements and the addition of approachable and inviting features. Through the use of warm-colored punched aluminum boards, the integrity and completeness of the facades are ensured. In the meanwhile, the rhythmic changes of the facades and the impressive modification of the canopy help to create a good image of the whole complex and the entrance, thus ensuring that the project is a benchmark that can be showcased to the outside.

The eastern Hangguo section is the eastern entrance to Xizi Hangguo Wisdom Industrial Park. Its design features an open space to create an entrance square and an arched glass roof to guide traffic. The design of the image tower and the glass roof helps to strengthen the connection of the entrance square with the western commercial street. To underscore the business atmosphere at the entrance, its shape is designed to be flexible and playful and naturally connect with a curved canopy to form a continuous whole. 


业主 Client

西子联合控股集团 Xizi United Holdings Limited

所在地址 Location

浙江省杭州市 Hangzhou, Zhejiang

建筑规模 GFA

281,000㎡ 281,000㎡

项目类型 Type

办公、商业综合体、城市更新 Commercial,Office,Urban Renewal

设计范围 Design scope

建筑 Architecture

设计周期 Design period

2015 -