个项目 projects for

篇文章 articles for

名合伙人 principals for

Maison Mōree

天目里
浙江杭州 Hangzhou, Zhejiang
图库Gallery

本项目位于中国东部的杭州市,她的诞生缘起于一家建筑设计机构与一个时尚品牌的合作。两家公司的创始人是十几年的朋友,大象设计曾经为江南布衣先后设计过两个企业园区。在2012年前后,同样作为以设计力量在中国新兴崛起的两家企业,都希望有机会为自己建设一个理想的企业总部场所,一起合作拿地成为两家企业很自然的选择。独自设计自己的总部大楼是建筑师最直接的想法,但出于对该项目超高的期望和雄心,两位业主邀请了建筑大师——伦佐·皮阿诺加入合作,而大象设计则在总部项目中同时肩负起了甲方和乙方的角色。

该项目包含办公、美术馆、艺术中心、秀场、设计酒店及艺术商业等功能,是一个综合性的艺术园区。设计概念是将建筑沿整个基地围合出一个130mx95m的超大广场,成为一个绿洲般的“城市客厅”,丰富的活动和事件都将在这里发生。人的交流活动又反过来影响“城市客厅”的形态,使其形成一个有生命力的核心。

设计方案通过斜向切线的策略,不仅将建筑体量切割为适合人步行的尺度,同时也创造出广场和城市之间连通的路径,从而使内外贯通,空气和阳光都能渗透进来;设计上在建筑的底层强调了透明性,加强城市空间和广场之间在视线上的渗透;建筑体量沿广场的界面以退台方式处理,优化了整个广场的空间尺度。在路径的设置上,人进入地下室停车后,唯一通往地面的路径被设置为分散在基地四个角落的转换电梯,当玻璃轿厢缓缓升出地面,人们开始感受到这个广场的生态环境,这让广场成为真正的“核心”。行人如想进入到不同的塔楼,必须经过或者绕行广场。除了塔楼中的办公人群,去美术馆看展览的人,在秀场观看时装走秀的人,在广场上听音乐的人,或者只是在咖啡厅和餐厅吃饭的人,都将成为广场的使用者和参与者。


The project is located in Hangzhou in the east of China. It originates from the cooperation between an architectural design agency and a fashion brand. The founders of the two companies have been friends for more than a decade. Before the project, GOA had designed two facilities for JNBY. In around 2012, the two companies, rising as two design powerhouses, hoped to build for themselves ideal corporate headquarters. Therefore, it’s natural for them to work together to acquire a tract of land. Architects’ initial idea was to independently design their own headquarters. However, out of their high expectation and ambition for the project, the two owners finally invited Renzo Piano, a distinguished architect, to join them. During the design process of the headquarters, GOA performed the roles of both Party A and Party B.

The project is a comprehensive art park integrating office, art museum, art center, show field, commerce and other functions. The design is envisioned to enclose a super large square 130m×95m in size around the entire site, and to build a “city parlor” or an “oasis” for a diversified range of activities and events, where people’s activities in turn will influence the form of the “city parlor” and ultimately make it a vital core.

The proposal employs slanting tangent lines to divide the architectural massing into pleasant scales while creating a path connecting the square and the city. In this way, the inside and the outside are linked up to introduce air and sunshine into the architecture. The bottom layer of the architecture is designed to be as transparent as possible, with the purpose of introducing sightline between urban space and the square. The architectural massing is retreated to optimize the spatial scale of the entire square. To make the square a true “core”, the only path from the underground parking lot to the ground is designed as elevator scattered in the four corners of the site. When the glass cage slowly rises above the ground, you can immediately enjoy the ecological landscape of the square. Pedestrians have to pass through or detour around the square to enter different buildings. This square is available for use by white-collars in the peripheral buildings, visitors to the site, the art museum and the show field, people listening to music on the square and guests to coffee houses or restaurants.


业主 Client

江南布衣、GOA 大象设计 JNBY, GOA

所在地址 Location

浙江杭州 Hangzhou, Zhejiang

建筑规模 GFA

230,000 m² 230,000 m²

项目类型 Type

城市综合体 Complex

设计范围 Design scope

建筑 Architecture

设计周期 Design period

2012 - 2019

合作设计 Co-Design

Renzo Piano Building Workshop Renzo Piano Building Workshop