个项目 projects for

篇文章 articles for

名合伙人 principals for

Hua Yuan Residential

华缘居
浙江杭州 Hangzhou, Zhejiang
图库Gallery

华缘居位于西湖风景区内,是一个兼具居住和会所功能的改造项目。

项目基地背倚茶园,面映清泓,但场地内原有建筑华风宾馆存在不小的设计缺陷——布局散乱、体量零碎,不仅外形呆板·,而且内部空间流线缺乏组织,导致户外景观与室内空间割裂。面对繁杂的问题,设计方案将改造分成了功能与流线重设、空间与庭院整理、建筑造型重塑三个主要方面。通过与业主进行持续的详细沟通,建筑的功能格局逐渐明晰,设计方案不仅能够对未来使用提供可行的功能流线,同时还能够权衡现状条件和经济代价,结合各种机电设备以及其相关的管线综合设置,在限制中寻求功能置换的最优组合。

外部空间的设计借鉴中国传统园林空间,通过围墙连廊,整理出连续的庭院序列——每幢建筑均拥有由前园、后院、私人庭院形成的景观体系,建筑之间由风雨连廊连通,场地南北两端的空地也被组织成两片集中的园林。当客人步入华缘居,从主入口至各入户单元,沿途移步换景,灰空间使内外景致融为一体,而建筑则作为园中之景隐于其中。

建筑外观的设计采用新中式风格,以米白色石材、仿木金属框料和金属屋面等现代材料塑造出建筑的典雅氛围。


Hua Yuan Residential ensconced in the West Lake Scenic Spot is a renovation project integrating residence and club.

The project site is backed by a green tea garden and facing a puddle of clear water, however, the existing building Huafeng Hotel on the site has some obvious design defects - scattered massing, disorderly layout, rigid appearance and disorganized internal spatial streamline, resulting in a separation of outdoor landscape and internal space. In face of these complex problems, the design divides renovation into three major issues, namely resetting functions and streamlines, sorting out spaces and courtyards, and reshaping architectural styles. Through continuous and detailed communication with the client, the functional layout of the architecture was gradually defined, so that the design can not only provide a feasible streamline for future service but also strike a balance between current conditions and economic cost. Combined with the comprehensive settings of all kinds of electro-mechanical equipment and related pipelines, the design aims to seek the optimal combination for function replacement on the basis of these limits.

The design of external space draws inspiration from traditional Chinese-style garden space, and uses enclosure and gallery to mark out a continuum of courtyard: Each building is designed with landscape that consists of front garden, backyard and private courtyard, and connected with covered corridors. The open spaces on the north and south ends of the site are organized into two concentrated gardens as well.Walking into Hua Yuan Residential, guests can enjoy picturesque sceneries at every step from the main entrance to each entry door. The gray space perfectly integrates internal and external sceneries and embeds the building in the garden.

The appearance design of the building adopts a new Chinese style with creamy white stones, wood-like metal frames, metal roofs and other modern materials to heighten an elegant architectural atmosphere.


业主 Client

杭州双丰贸易有限公司 Hangzhou Shuangfeng Trade Co., Ltd.

所在地址 Location

浙江杭州 Hangzhou, Zhejiang

建筑规模 GFA

23,000 m² 23,000 m²

项目类型 Type

酒店,改造 Hospitality,Urban Renewal

设计范围 Design scope

建筑 Architecture

设计周期 Design period

2013 - 2017