个项目 projects for

篇文章 articles for

名合伙人 principals for

Four Seasons Hotel Hangzhou at Westlake

杭州西子湖四季酒店
浙江杭州 Hangzhou, Zhejiang
图库Gallery

杭州西子湖四季酒店设计开始于2004 年。基地位于灵隐路原金沙港文化村,环抱西进之西湖,有较好的绿化和水系。近处,与西湖十景之曲苑风荷相依,沐水泽氤氲之灵;远处,隔湖与南高峰诸山相望,得悠然见南山之意。

酒店的空间形式借鉴了传统江南园林的风格,但并不拘泥于此。在设计中,我们着重强化西湖如画的意境,努力为她营造新的风景,将发掘和延续自然景观作为酒店规划的出发点,由此衍生出建筑和庭院空间的整体逻辑构架。

入口庭院大堂泳池叠水湖面别墅区客房远山串成的景观主轴是构架的核心。大堂作为酒店主体,位于轴线端部,客房部分沿两翼展开,建筑与庭院,虚实相间。餐饮宴会区在东侧沿内湖一路铺展,中餐厅、包厢等结合游廊布置,移步易景。园中山水以原有环境为基础作调整,叠山引水,栽花种木。别墅区相对独立,分两组街坊布置,街巷空间层次深远。别墅单体有前后院落,前庭整肃,后院闲适。

在建筑本体的构造上,木作、瓦作、石作部分我们基本沿用传统苏式做法,其他装饰细节则重新设计,手法克制,形式简洁,意匠兼备。

对整个项目而言,较长的设计和施工周期给设计团队带来了更多的思考时间;与国际知名室内和景观设计公司的合作则给予项目更多的精彩;而四季酒店集团和绿城集团营造管理团队的全程监管最终赋予了酒店真正的生命。


The design of the Four Seasons Hotel Hangzhou at West Lake started in 2004. Embracing the western bank, the site is located at the cultural village of Jinsha Harbour on Lingyin Road and covered by rich greenery and water system. On the near side, there is one of the top ten sceneries of the West Lake the Breeze at Crooked Courtyard with beautiful water features. On the far side, the south mountains are right across the lake.

The space design of the hotel borrows the traditional Jiangnan garden style but is not limited by it. We add new landscape in an effort to enrich the existing "picturesque" artistic conception. We start with discovering and extending landscape elements in the overall planning and derive the framework of the design concept which is about the relationships between the building complex and the courtyard spaces.

The entrance courtyard, lobby, swimming pool, waterfall, lake, hotel villas and mountains are the ordered elements on the main landscape axis. The lobby, as the vital part of the hotel, sits at the start point. Its two wings are the guest rooms with courtyards which are integrated in between to create different space rhythm. Restaurants and banquet hall are spread out along inner side of the lake on the east side. The Chinese restaurant and private dining rooms are connected by verandas, which provide changing scenery with the moving steps. In the gardens, the hills and ponds are slightly reformed and new plants are introduced. The villas, located in a relatively private area, are designed into two neighborhoods with layered space. Each individual villa has two courtyards with different features, a sober front yard and a casual backyard.

As for the buildings, traditional Su-styled construction techniques are applied in the wood, roof tiles and stone works, but other decorations are re-designed with simplified techniques and details.

Longer design and construction cycles of the project provide the design team with more time to study and solve problems. The collaboration with the internationally famed interior and landscape design firms bring a lot of excitement to the project. It is the onsite supervision throughout the whole construction period by the Four Seasons Hotels Group, Greentown Design Group and the management team that finally gives a real life to the hotel.


业主 Client

杭州金沙港旅游文化村有限公司 Hangzhou Jinsha Harbour Tourism and Cultural Village Limited.

所在地址 Location

浙江杭州 Hangzhou, Zhejiang

建筑规模 GFA

43,537 m² 43,537 m²

项目类型 Type

酒店 Hospitality

设计范围 Design scope

建筑 Architecture

设计周期 Design period

2004 - 2010